Bron: Brabant in Business
Nederland: denk alvast na over de anderhalvemeter economie,”zei minister-president Mark Rutte op de persconferentie. Ook op kantoor heeft het bewaren van 1,5 meter afstand tot anderen veel voeten in de aarde. Toch zullen we de komende tijd aan deze afstand moeten wennen. Als werkgever ben je genoodzaakt om dit zo goed mogelijk te faciliteren op kantoor voor medewerkers, gasten en leveranciers. Maar hoe werkt social distancing op kantoor? En waar moet je allemaal aan denken?
Door social distancing, ook wel sociale afstand genoemd, is er minder fysiek contact. In de praktijk betekent dit dat we zoveel mogelijk thuis blijven, 1,5 meter afstand houden van anderen en niet samenkomen met meer dan drie personen. Op kantoor moet een medewerker op gepaste afstand het werk kunnen uitvoeren, gasten en leveranciers ontvangen en gebruikmaken van faciliteiten.
In dit artikel zetten we vijf tips op een rij om een kantoor klaar te maken voor 1,5 meter afstand.
1. Stem ‘kantoorgebruik’ af
Om voldoende afstand te kunnen bewaren tot anderen is het verstandig om in een kantoorpand een maximaal aantal personen tegelijkertijd toe te laten, zoals we nu ook bij veel winkels zien gebeuren. Door met minder personen op hetzelfde moment in het gebouw aanwezig te zijn, is de kans op besmetting ook veel minder groot. In de praktijk zou dit kunnen betekenen dat een bepaalde afdeling op dinsdag en donderdag naar kantoor mag komen en op maandag, woensdag en vrijdag thuis dient te werken. Het maken van duidelijke afspraken is cruciaal om dit goed te kunnen waarborgen. Een aanmeldsysteem of WhatsApp-groep zijn hierbij goede hulpmiddelen.
2. Stel werkplekken buiten gebruik
Een belangrijke stap in het toepassen van ‘social distancing op kantoor’ is het buiten gebruik stellen van werkplekken die niet voldoen aan de norm om 1,5 meter afstand tot anderen te bewaren. De meest simpele manier om dit te doen is het afzetten van werkplekken die niet gebruikt mogen worden of door wegplekken weg te halen. Dit klinkt heel makkelijk, maar met slechts het herindelen van de bureaus ben je er nog niet. Je moet voor het bewaren van 1,5 afstand niet alleen rekening houden met de afstand tussen werkplekken, maar ook tot looproutes en overige faciliteiten, zoals de koffieautomaat, printer of de lift.
3. Verlaag de capaciteit in vergaderruimten
De huidige vergaderruimtes voldoen meestal nog niet aan de norm om 1,5 meter afstand tot anderen te kunnen bewaren. Door de capaciteit van een vergaderruimte te verlagen zet je een stap in de goede richting. Zo is bijvoorbeeld een ruimte voor zes personen de komende tijd slechts voor drie personen te gebruiken. Vergeet niet om het aantal toegestane personen in een ruimte ook aan te passen in het systeem waarin ruimtes gereserveerd worden. Om alsnog te kunnen overleggen met meer dan drie personen is het verstandig om videoconferencing beschikbaar te stellen. Externen of collega’s op afstand kunnen zo eenvoudig aan de vergadering deelnemen.
4. Pas éénrichtingsverkeer toe
In de normale situatie op kantoor lopen medewerkers de hele dag kriskras door elkaar heen. In deze tijden van corona is dit uiteraard niet wenselijk. Een optie om dit tegen te gaan is het verbreden van looproutes en/of het toepassen van éénrichtingsverkeer in een kantoorpand, bijvoorbeeld door het aanbrengen van pijlen op de vloer. Medewerkers komen elkaar zo minder tegen in de wandelgangen, waardoor het makkelijker is om afstand te bewaren. Is éénrichtingsverkeer in jouw kantoorpand niet mogelijk? Let er dan goed op dat looproutes breed genoeg zijn.
5. Breng ‘wachtstrepen’ aan
Ook het halen van een kopje koffie, een bezoek aan het toilet of het gebruik van de lift zal de komende periode niet meer hetzelfde zijn. Om gebruik te kunnen maken van deze faciliteiten is het verstandig om ‘wachtstrepen’ aan te brengen op de vloer, zodat medewerkers op gepaste afstand kunnen wachten op hun beurt. Ook het stimuleren van trapgebruik is een goede optie om het gebruik van de lift te verminderen, naast dat dit bij draagt aan het naleven van de maatregelen is het ook nog eens goed voor de vitaliteit.