Ruim acht ton subsidie voor project deelenergie bedrijventerreinen in de Kempen

DE KEMPEN – Bedrijven die niet kunnen groeien, uitbreiden of zelfs starten. Het energienetwerk in de Kempen zit vol. Het project ‘Energy Federation Brabant’ moet hier verandering in brengen, want daarin gaan Kempische bedrijven op een slimme manier energie delen. ‘Brussel’ is enthousiast en steunt het project met 800.000 euro.

Samen met vier andere organisaties heeft Alius, groothandel in energie en warmte, zich verenigd in ‘Energy Federation Brabant’. Daarin zitten naast Alius ook Energy Freedom, het Kempisch Ondernemers Platform (KOP), Customized Energy Systems en Avans Hogeschool Breda.

,,Het is het belangrijkst dat de regio kan blijven groeien”, benadrukt Leeflang. ,,Maar doordat bedrijven op piekmomenten meer energie nodig hebben dan beschikbaar is op het net, kunnen ze niet vooruit. Op rustige momenten verbruiken bedrijven juist vaak minder stroom dan beschikbaar is. Door op die momenten de overtollige energie op te slaan in een ‘batterij’, kan deze later worden gebruikt.”

Uitbreiden naar een hoger niveau

En dat kan ook op grotere schaal, legt Jan Rietdijk van het KOP uit. ,,Sommige bedrijven hebben namelijk een tekort aan energie, andere te veel. Doordat ze bijvoorbeeld met zonnepanelen te veel opwekken en niet terug kunnen leveren.” Door deze energie onderling te verdelen op een bedrijventerrein, kunnen ondernemers elkaar helpen, zo is de gedachte.

,,Uiteindelijk moet het project naar een hoger niveau getild worden”, vertelt Leeflang. Eerst wordt getest met overtollige energie opslaan voor het eigen bedrijf, vervolgens kan het gedeeld worden met andere bedrijven en uiteindelijk zouden industrieterreinen zelfs op regionaal niveau energie met elkaar kunnen delen.

Het is technisch gezien echter nog ingewikkeld om de ‘energy hubs’ te realiseren. De huidige wet en regelgeving staat dit namelijk nog niet toe en voor energieleveranciers is het concept ook nog nieuw. ,,Vandaar dat we heel nauw samenwerken met Enexis. Zij willen wel heel graag mee”, aldus Leeflang.

Geloven in het idee

Op industrieterrein de Waterlaat, in Bergeijk is in juni al een eerste batterij geplaatst. In Eersel zijn er op industrieterreinen Meerheide en de Haagdoorn al concrete plannen om te gaan testen. ,,In Bladel, Valkenswaard en Reusel-De Mierden worden nu gesprekken gevoerd”, weet Rietdijk.

Alle ondernemers op de industrieterreinen die geïnteresseerd zijn kunnen vrijwillig meedoen met de pilot. ,,We zien dat ook ondernemers die nu zelf geen tekort hebben wel meedoen. Ze geloven in het idee”, zegt Leeflang. ,,Er zijn bijvoorbeeld bedrijven die nu niet direct behoefte aan uitbreiding hebben, maar in de toekomst misschien wel”, vult Rietdijk aan.

Als blijkt dat de pilot werkt en op grotere schaal uitgevoerd kan worden ‘kunnen we uiteindelijk West-Brabant met Oost-Brabant verbinden’, concludeert Leeflang.

 

Pam Ketelaars 12-09-24, 20:23 Bron: ED