“We moeten als overheid en bedrijfsleven samenwerken om iedereen te vinden, om iedereen mee te laten doen. Rond thema’s als werk, maar ook rond sociale thema’s.”
Wethouder Mieke Theus zorgde er met die missie in het achterhoofd voor dat ook Valkenswaard voortaan is aangesloten bij het Kempisch Ondernemers Platform, het KOP. Daarmee is Valkenswaard de vijfde gemeente die kiest voor meer Kempische samenwerking met het bedrijfsleven via het KOP. Directe aanleiding? De kansen die het KOP grijpt om onderwijs breder en beter in contact te brengen met het bedrijfsleven.
“We zagen via scholengemeenschap WereDi wat het KOP onderneemt om bedrijven en scholen samen te brengen. Die Kempenbrede aanpak is professioneler dan hoe je dat als losse, lokale ondernemersvereniging kan doen. Voor ondernemers is het mooi dat via het KOP in Valkenswaard nu bredere voorzieningen beschikbaar worden, op thema’s als onderwijs, maar ook HR en de energietransitie,” licht Theus toe.
De samenwerking tussen bedrijfsleven en onderwijs was er in Valkenswaard nog niet op die manier. “En het is wel goed om dat te hebben”, vindt de wethouder. Ze is even gaan kijken bij basisschool de Dorenhagen, een van de vijf basisscholen waar de Valkenswaardse techniekweek juist is gestart. Een vier jaar geleden gestart initiatief van het Sterk Techniekonderwijs, aangejaagd door WereDi. Het doel is de instroom van leerlingen richting technische opleidingen en beroepen te vergroten door hen er al op jonge leeftijd mee in aanraking te brengen.
KOP Leskisten ingezet tijdens Techniekweek op basischolen WereDi
WereDi maakt gebruik van de leskisten die het KOP de afgelopen jaren met bedrijven uit de Kempen heeft ontwikkeld. De kisten met lesmateriaal zijn gratis te lenen door alle basisscholen in de Kempengemeenten. Ze vallen in de smaak, ziet wethouder Theus. “Ik denk dat we er met zijn allen voor moeten zorgen dat kinderen – en hun ouders – zo breed mogelijk worden voorgelicht over de beroepen die er zijn. En je ziet dat ze echt nog te weinig met techniek in aanraking komen. Daardoor hebben ze er ook een verkeerd beeld bij. Het vak techniek is bovendien nog te veel op vmbo gericht. Het is echt veel breder. En vergeet niet: wij zijn in Valkenswaard ‘pielers’. Door te doen, los je dingen op. En dat blijven we in deze regio nodig hebben.”
Theus ziet met de aansluiting bij het Kempisch Ondernemers Platform goede kansen om de initiatieven die elders in de Kempengemeenten al een succes zijn ook naar Valkenswaard te halen. “Ik zou heel graag een BijbaantjesMarkt hebben, zoals het KOP die in Eersel en Bladel al organiseert. Daarmee ontdekken jongeren allerlei bedrijven op een manier die bij hen past.”
Maatschappelijke verantwoordelijkheid
Daarnaast wil ze het bedrijfsleven stimuleren om ook haar maatschappelijke verantwoordelijkheid te nemen. “Denk aan Brainport voor Elkaar, waar regionaal aandacht is voor brede welvaart, maar ook initiatieven ontstaan rond laaggeletterdheid of financiële problemen. Als overheid organiseren we spreekuren waarmee we niet iedereen bereiken. Als we het samen met bedrijven kunnen oppakken, bereiken we meer mensen. En we voorkomen dat ze uitvallen in het arbeidsproces. Ik denk echt dat daar nog veel kansen zitten.”
Feroz, Sven en Simon breken ondertussen hun windmolen af. De tijd om eraan te werken zit erop, en dat vinden ze jammer. “We zouden dit wel vaker willen doen.” Docent Beppie van Bokhoven van groep 7/8 ziet dat wel zitten. “Ze zijn het echt allemaal zelf aan het ontdekken. De kinderen kunnen zelf aan de slag met deze leskisten, dat is mooi om te zien.” In totaal deden er vijf scholen mee aan de techniekweek in Valkenswaard, met zo’n 115 leerlingen.