In een interactieve workshop met rondleiding bij Boerboom hout in Bergeijk heeft het KOP maandag 13 juni drie nieuwe leskisten voor KempenTech gepresenteerd. Ruim twintig techniekcoaches, meer dan tien docenten uit basis- en voortgezet onderwijs en enkele KempenTech-partners uit het bedrijfsleven kwamen kennismaken. Jet-Net & TechNet verzorgde een workshop om de coaches en docenten weer meer te leren over het enthousiasmeren van jeugd voor de maakindustrie.
“Kinderen weten niet meer hoe iets gemaakt wordt en hoe je het kan repareren. Als techniek-coaches kunnen jullie jeugd inspireren met je kennis uit het verleden als je dat vertaalt naar het nu en de toekomst. Om hout te bewerken met machines, moet je ook weten hoe het reageert als je er een spijker in timmert met een hamer”, hield docente Martha Hoebens de coaches in het eerste uur voor. “In de techniek kan je dingen herstellen en dat is een belangrijke les in het onderwijs.”
Leuke toevalligheid, Hoebens groeide letterkijk op naast Boerboom hout. Als moeder van opgroeiende kinderen weet de voormalig docent scheikunde theorie en praktijk van het lesgeven bovendien makkelijk te verbinden. De techniek-coaches leerden onder andere de verschillende type kinderen in een groep te herkennen en kregen tips over hoe je hen kan enthousiasmeren rond het thema techniek. “De een wil weten wat hij of zij er zelf aan heeft, de ander juist hoe je iemand kan helpen. Leer zo’n kind bijvoorbeeld hoe je een pop in bed kan omdraaien met behulp van een katrol. Zo geef je context aan techniek.”
Nieuwe leskisten
Inmiddels circuleren de eerste leskisten al anderhalf jaar succesvol langs de Kempische basisscholen. Daar zijn nu drie nieuwe thema’s en kisten aan toegevoegd. De leskist van Alius richt zich op het voortgezet onderwijs. Hiermee kan je met een micro:bit een zonnecel aansturen. Het Rythovoius heeft meegeholpen aan het maken van het lesmateriaal en leerlingen van het Pius-X hebben samen met een docent deze kist al getest. Zij waren erg enthousiast. Het KOP wil komend schooljaar meer inspiratie maken voor het voortgezet onderwijs.
Een andere leskist combineert de lesdoelen programmeren en assembleren. Leerlingen maken hiermee kennis met HAPERT Aanhangwagens. Met ozobots, kleine robots, halen ze virtueel onderdelen op om een aanhangwagen in elkaar te zetten en zo leren ze meer over logisch denken en het proces van het maken van een product.
De derde leskist is mogelijk gemaakt door Multifix en richt zich zowel op basis- als voortgezet onderwijs. Met het Fisher materiaal kunnen windmolens worden gemaakt die stroom opwekken! Deze kist is getest op de Fransiscus school, waar leerlingen er flink mee zijn uitgedaagd.
Enthousiasmeren docenten
Na de rondleiding bij Boerboom, verzorgd door Frans en Bas Boerboom, sloten ruim tien docenten aan. “We willen hen vanuit KempenTech vaker samenbrengen met bedrijven of techniekcoaches, om zo meer interactie te krijgen,” vertelt programmamanager Onderwijs Fleur Besters. Martha Hoebens zette coaches en docenten in gemengde groepen aan het werk om hen de KempenTech-leskisten te laten koppelen aan vaste thema’s in het onderwijsprogramma. Enkele jonge docenten hadden erna een ‘bucketlist’ klaar: “Mogen we ze volgend schooljaar ook allemaal eens lenen?” Dat kan natuurlijk, scholen reserveren via het uitleensysteem van bibliotheek De Kempen. Een andere klas had de docent gevraagd of ze de volgende dag allemaal meteen mochten inloggen in het uitleensysteem, ‘want we willen de nieuwe leskisten ook meteen uitproberen, en als we allemaal inloggen maken we misschien meer kans’.
Coaches en docenten kregen die primeur en bogen zich maandag direct over het materiaal. Donderdag 14 juni mogen de eerste scholieren testen tijdens het MissionTech-event in het Klokgebouw, waarvan het KOP sponsor en medeorganisator is.