Deel 1
Berlingr Automatiseringstechniek Bladel
Verbind heavy metal met technisch LEGO en je omschrijft het technisch hart van Berlingr Automatiseringstechiek. Het Bladels bedrijf is sterk in procesautomatisering in de breedste zin, onder meer voor de maak- en voedingsmiddelenindustrie. Daarbij is het bedrijfsproces van de klant hét fundament voor het bedenken van de meest efficiënte oplossing. Creatief én innovatief. High tech dus. Ook de grotere jongens, zoals Coca-cola, Unilever en Quooker mag het bedrijf tot zijn tevreden klanten rekenen. Mede dankzij een IPC subsidietraject kon Berlingr op het gebied van robotisering flink doorpakken.
“Dagelijks bieden we maatwerkoplossingen voor onze klanten, onder meer met behulp van robotisering. Zo automatiseren we complete productielijnen. Afhankelijk van de bedrijfskundige wensen gaan onze engineers enthousiast aan de slag. Op die manier doen we waar we goed in zijn én waar onze passie ligt”, vertelt eigenaar Juup Willems. Aan het woord is een teamplayer, met hart voor techniek en zijn team. “Ons gezamenlijk hart ligt bij het bedenken en ontwikkelen van oplossingen voor vloeistofhandling en robotisering. We ontleden een bedrijfsproces en gaan op zoek naar een automatiseringsoplossing dat past bij de klant en diens budget. Met automatisering behalen bedrijven een hoger rendement of scheppen arbeidsverlichting. Daar heeft de markt steeds meer behoefte aan.”
Flexwerker van de toekomst
Mede dankzij een door het Innovatie Platform de Kempen (IPK) georganiseerde IPC-subsidie, ontwikkelde Berlingr de flexwerker van de toekomt: de Flexible Solutions voor MKB-robotisering. Met deze ontwikkeling kunnen bedrijven zich flexibel en eenvoudig aan veranderende marktbehoeften aanpassen. Deze betaalbare robotiseringsoplossingen zijn bijzonder geschikt voor met name sorteren, handling, assembleren, controleren, inpakken, bewerken evenals beladen. Dankzij deze ontwikkeling is robotisering niet enkel meer voor multinationals weggelegd. En daar heeft het midden- en kleinbedrijf, ook met het oog op duurzame rendementsverbetering, voordeel van.
Kennisverrijking
Berlingr had al vroeg oog voor diverse automatiseringstechnieken en robotisering in het bijzonder. “Als ondernemer moet je jezelf namelijk voortdurend blijven ontwikkelen. De IPC-regeling, die dankzij Innovatie Platform de Kempen (IPK) mogelijk werd, versnelde die ontwikkelingen. Het accelereert de boel. Noem het gas geven. Ondertussen heb ik al minstens zes keer gebruik mogen maken van deze regeling. Het verrijkt je, qua kennis en qua netwerk, zo ook je bedrijf”, aldus Juup die zich in alle bescheidenheid Smart Industry Ambassador mag noemen.
Gesubsidieerd innoveren
Om als bedrijf in aanmerking te komen voor een IPC-regeling (€25.000,-) dien je met minimaal twee regionale bedrijven innoverend samen te werken. Meer mag ook. Dit duo, of cluster bedrijven, dient in de startblokken klaar te staan. Want, zodra er een IPC mogelijkheid openvalt moet er snel geschakeld kunnen worden. Innovatie Platform de Kempen houdt die mogelijkheden scherp in het oog en verzorgt de communicatie, het ontwikkelplan, begeleidt de samenwerking en is de onmisbare link voor gesubsidieerd innoveren.
Samenwerken is smart thinking
“Innovatie Platform de Kempen speelt een belangrijke rol bij het zoeken naar een innovatiematch. Ook buiten de IPC-regeling om beschikt ze over een wijdverbreid innovatief kennisnetwerk, zowel binnen de Kempen als daarbuiten, zoals Brainport Eindhoven. Wie zich aansluit bij dit innovatieve platform plukt direct de vruchten van samenwerking. Immers, vaak zijn we als ondernemers ons ‘op een eilandje’ aan het ontwikkelen en overlappen we elkaar. Door bruggen te slaan bereiken we meer en tillen we innovatieve ontwikkelingen naar een nóg hoger plan. En dat is alleen maar slim!”
Duurzame kennisdeling
Wie hecht aan de continuïteit van zijn bedrijf gaat voor winst. Immers, het boeken van winst verzekert het voortbestaan van een bedrijf. Die winst is op diverse terreinen te boeken. IPK faciliteert de ‘brainwave’ achter slim innoveren. Als bedrijf wil je groeien, ondanks het grote tekort aan personeel. Dat vraagt om innovatie en een slimme samenwerking. Bovendien, ondernemers nemen onderling wél iets van elkaar aan. En dus brengt IPK je in contact met andere innovatieve ondernemers.
Ontmoet, leer en inspireer
Ondernemen is kansen zien. Weten wat IPK voor jouw bedrijf kan betekenen? Benieuwd hoe je voor een IPC-subsidie in aanmerking komt? Informeer vrijblijvend of kom eens langs op een van de door het IPK georganiseerde Vrijdag Innovatie Bijeenkomsten. Sluit je aan. Je bent van harte welkom!
ipk@hetkop.nl
Marja de Bruin
06-55944250