Sterk Techniekonderwijs Zuidoost-Brabant gaat werken met het Jet-Net & TechNet Loket; een database waarin bedrijven en leerlingen bij elkaar worden gebracht voor stageplekken, gastlessen, bedrijfsbezoeken en buitenschools leren. Het Kempisch Ondernemers Platform (KOP), een overkoepelende organisatie van ondernemersverenigingen in Reusel-de Mierden, Bladel, Bergeijk en Eersel werkte al samen met Sterk Techniekonderwijs de Kempen, en onze regio sluit daar nu enthousiast bij aan. Ook de samenwerkende bedrijven rondom Valkenswaard worden benaderd om zich in te schrijven bij de database.
De ondernemersvereniging werkt in meerdere projecten samen met verschillende STO-afdelingen, een daarvan is het Jet-Net & TechNet Loket. Projectmanager KOP Lonneke Evers: “Vorig jaar net na de zomer zijn we gestart. In vier maanden tijd hebben bijna 100 bedrijven en 35 scholen zich aangemeld voor de database.” De scholen die deelnemen aan de samenwerking vanuit Sterk Techniekonderwijs Zuidoost-Brabant zijn Were Di, Sondervick College, Prins Willem Alexanderschool en De Berkenschutse.
Buitenschools leren
Were Di-docent Axel Nijhuis: “We hadden de behoefte om niet alleen voor stages maar ook voor buitenschools leren studenten te verbinden met bedrijven.” Onder buitenschools leren vallen keuzevakken die bij bedrijven op locatie plaatsvinden. Dankzij Sterk Techniekonderwijs Zuidoost-Brabant zijn busjes aangeschaft voor het vervoer van leerlingen naar de bedrijven. Axel: “Bedrijven kunnen ook vakmannen opgeven om een gastles te verzorgen op school. Dat kan van alles zijn, van robotica, metaal of elektrotechniek tot vaktechnische zaken op het gebied van ontwerpen of andere specifieke ambachten zoals glas-in-lood. Voor technische vakken trekken we graag professionals de school in.”
Goede samenwerking
Lonneke: “Meerdere van onze aangesloten bedrijven liggen op grensgebieden tussen de Sterk Techniekonderwijs regio’s, daarom zijn we blij dat we met verschillende regio’s van Sterk Techniekonderwijs samenwerken. Zo kunnen we alles aan elkaar koppelen. We kunnen van elkaar leren, dingen van elkaar overnemen en wij kunnen heel makkelijk contacten met bedrijven leggen. Het is een goede samenwerking waarin we elkaar weten te vinden als we elkaar nodig hebben. Axel beaamt: “We hebben al best veel bereikt, al vertraagt corona natuurlijk wel. Dankzij het KOP kunnen we veel betere linken leggen. Zo hebben we al een plaatwerkproject op kunnen starten met zes bedrijven van het plaatwerkcollectief van het KOP. We zouden in die bedrijven een barbecue bouwen (de bbq toolbox) en die op school samenstellen en poedercoaten. De leerlingen hebben kennis kunnen maken met lasersnijden en plaatzetten. Daar begonnen we net voor de lockdown aan. Het is heel jammer dat ze dat nu niet af konden maken. Ik fabriceer nu als tussenoplossing zelf de platen maar bij Made by Driessen in Eersel. Daar maken we een film van zodat de nieuwe derdejaars in combinatie met de toolbox kunnen zien wat ze gaan doen. Hoe mooi wij het ook voor elkaar hebben op school, de echte cultuur van een werkplaats proeven ze vooral in het bedrijfsleven.”
Ontdekken
Axel: “Leerlingen kunnen via het loket al eens kijken wat voor soort bedrijven hen aanspreken en buitenschools ervaring opdoen voor ze op stage gaan. Zo worden ze veel gerichter gekoppeld aan bedrijven. Zo’n 70% van de leerlingen zoekt zelf al bedrijven, maar we willen dat naar 100% brengen zodat er altijd een intrinsieke motivatie is vanuit de leerling zelf. Lonneke: “Koud een bedrijf bellen kan voor een veertienjarige best een dingetje zijn, maar als ze al in de database zien dat bedrijven ervoor open staan, maakt dat het makkelijker. Bedrijven zien in dat ze nu moeten investeren om vergrijzing te voorkomen. Wij proberen ze te stimuleren om ook in slechte tijden scholieren te ontvangen.
Axel: “Het doel is voor de leerlingen ook om te ontdekken wat ze niet willen doen. Soms hebben ze iets voor ogen wat als ze er eenmaal kennis mee maken, toch niet bij hen blijkt aan te sluiten. Dat kunnen ze dan al ervaren.”
Interesse om jouw bedrijf in de database op te laten nemen?