HAPERT – KempenTech is meer dan één vlieg tegelijk vangen. Bedrijven stimuleren jong technisch talent én profileren zich voor nieuwe medewerkers en klanten.
Bron: ED
Het is ‘zwaar’, puffen Ilse Panken en Guusje Pijnenburg, nog hijgend van hun hijsklus. De 10-jarige leerlingen van de Mariaschool in Bladel beginnen hun tour tijdens KempenTech bij Raxtar. Dat Veldhovense bedrijf is specialist in bouwliften voor wolkenkrabbers die tot 5000 kilo aan bouwmateriaal omhoog kunnen tillen. De basisscholieren hebben aan een bescheiden gewicht hun handen meer dan vol.
Voor leerlingen uit groep zeven komt de vraag of ze een carrière in de techniek zien zitten wel wat vroeg. Ilse vindt techniek best ‘een beetje leuk’. Guusje wordt vooral aangetrokken door ‘het wedstrijdje’ tegen haar klasgenootjes.
Met hun groepje van vijf meiden gaan ze vrolijk door naar de stand van het Bergeijkse ingenieursbureau B.Engineering. Daar liggen 3D printpennen klaar waarmee de scholieren de buitenzijde van een kunststof autootje laagje voor laagje kunnen aanbrengen. Het is een laagdrempelige manier om de jeugd voor techniek te interesseren.
De bedrijven die zich verzamelen in Hapert hebben meerdere doelstellingen. Ze voelen een gezamenlijke verantwoordelijkheid voor het stimuleren van jong technisch talent. Toekomstige aanwas voor de sterke industriële sector in de Kempische regio is in ieders belang.
Voor B.Engineering is het evenement ook een manier om een jaar na de oprichting de naamsbekendheid te vergroten. Want de familie Burgmans die schuilgaat achter de B mag met Bruns wijd en zijd bekend zijn als inrichter van musea en tentoonstellingen, haar jonge ingenieursbureau kan nog flink aan de weg timmeren.
Het platform ‘voor een duurzaam en gezond werkklimaat’ Kempeny benut de bedrijvenbeurs om zich voor het eerst te presenteren. Vier experts op het gebied van werkplekadvies, stressbegeleiding, begeleiding op de werkvloer en training van de weerbaarheid hebben hun krachten gebundeld. Ze willen als het gaat om een duurzaam werkklimaat van de Kempen ‘de beste regio van Nederland maken’, verwoordt Judith Kerssemakers de ambitie.
Elektrocollectief De Kempen, een verbond van elf elektrotechnische bedrijven, hoopt aan het evenement nieuwe medewerkers over te houden. Ook voor ontwikkelaar van bouwliften Raxtar is dat een reden om naar Hapert te komen. ,,De Kempische werkmentaliteit, nuchter en met de voeten in de klei, past qua cultuur hier goed”, zegt Mirjam Zijlstra van het Veldhovense bedrijf.