Kennismaken met elkaar en weten wat er nodig is om leerlingen uit het praktijk- of voortgezet speciaal onderwijs aan te nemen voor een stage- of arbeidsplek. Dat was de insteek van de 2e editie van de Meet & Greet die het Kempisch Ondernemers Platform in samenwerking met Pius X-college praktijkonderwijs en VSO de Groote Aard afgelopen donderdagmiddag organiseerde.
Ruim twintig medewerkers van vijftien verschillende bedrijven kregen van enthousiaste leerlingen van de twee scholen onder andere een rondleiding door het ArbeidsTrainingCenter (ATC) van Pius X-college in Bladel. Sommige leerlingen droegen met trots al een shirt van hun stagebedrijf, zoals De Maackers.
Scholieren van de Groote Aard serveerden ondertussen de zelfgemaakte hapjes en drankjes. In een presentatie door de twee scholen zagen de bedrijven hoe divers de werkzaamheden zijn waarvoor de jongeren worden opgeleid en kregen ze uitleg over de mogelijkheden die er zijn voor ondersteuning.
Pius-X College, De Groote Aard, KOP en KempenPlus lanceerden in de bijeenkomst ook een handige routekaart met tips en informatie voor bedrijven die een collega in dienst willen nemen met een voortgezet speciaal onderwijs of praktijkachtergrond. Bij de eerste editie werd een video gepresenteerd waarmee de talenten van jong en oud in de Kempen met een dergelijke achtergrond zichtbaar wordt. Hiermee willen de Kempische onderwijsinstellingen en het bedrijfsleven vanuit het KOP blijvend aandacht besteden aan de inzetbaarheid van deze groep.
Want is het ATC al een prachtige smeltkroes van leerwerkplekken om arbeidsvaardigheden en technische vakken aan te leren, op de scholen zelf leren de Kempische talenten bijvoorbeeld ook horeca- of winkelvaardigheden. Dat leverde in de tafelgesprekken tussen scholieren en bedrijven meteen al een paar matches. Hawa wil bijvoorbeeld graag in een winkel werken en kreeg meteen een uitnodiging van Ter Spegelt in Eersel. Want daar is ook een winkel op het terrein. Meerdere bedrijven ontdekten ook dat ze leerlingen meer te bieden hebben dan dat ze vooraf dachten, bijvoorbeeld in de bedrijfskantine of bij groenonderhoud.
De activiteiten van het KOP richten zich daarmee niet alleen meer op bedrijven uit de maakindustrie. Ook in andere sectoren zijn hard mensen nodig, zoals in de zorg of horeca. Teamleider Praktijkonderwijs van het Pius X-College Marja van der Poort: “We hebben mooie gesprekken gevoerd over verdere mogelijkheden tot samenwerking. Nieuwsgierig wat dat nog verder gaat brengen. En onze leerlingen konden aangeven wat zij van begeleiding op de werkvloer verwachtten. Sommigen hadden zelfs een match voor een leerwerkplek. Een woord van dank aan het KOP, de Groote Aard, Kempenplus en alle bezoekers voor het mede mogelijk maken van deze bijzondere middag!”