BERGEIJK – Een enorme batterij moet ervoor gaan zorgen dat bedrijven op bedrijventerrein de Waterlaat in Bergeijk optimaal gebruik kunnen maken van het stroomnet: ,,Het is noodzakelijk, anders worden we geremd in de groei van ons bedrijf en de regio.”
Dit vertelt Leon van Leeuwen, bedrijfsleider bij Lemmens Metaalbewerking, waar nu met de installatie van de eerste batterij, de pilot om slim energie te delen van start is gegaan. Het bedrijf merkte steeds vaker dat ze op piekmomenten meer stroom verbruiken dan afgesproken is in hun contract met Enexis. Meer stroom aanvragen is niet mogelijk, dus kunnen ze hun huidige werkzaamheden niet uitbreiden, terwijl daar wel behoefte aan is.
,,Dat hoorden we bij de gemeente ook steeds vaker vanuit andere bedrijven”, zegt wethouder Stef Luijten. Daarom sloeg het Kempisch Ondernemers Platform (KOP) drie jaar geleden de handen ineen met technologiepartner Alius om te werken aan een Energyhub. ,,Je ziet dat op veel plekken plannen nog aan de tafel blijven, terwijl wij gewoon in actie willen komen”, vertelt Jaap Leeflang, adviseur energietransitie bij Alius.
Slim energie delen
De hub moet er uiteindelijk voor zorgen dat de bedrijven op de Waterlaat samenwerken en op een slimme manier energie gaan delen. Op verschillende piekmomenten verbruiken de bedrijven namelijk te veel stroom, maar op andere momenten verbruiken ze juist minder dan afgesproken. Door de ongebruikte energie op te slaan in een batterij, kan een bedrijf daar later weer aanspraak op maken of delen met een ander.
Een langwerpige kast, op een verhoging in de hoek van de werkplaats bij Lemmens, moet er nu dus voor gaan zorgen dat het bedrijf geen overschrijdingen meer maakt in het stroomgebruik. ,,De werknemers merken er verder niks van”, zegt Jan Rietdijk, projectmanager bij het KOP. De batterij meet zelf het energieverbruik en geeft een extra impuls wanneer nodig.
Het was nog een uitdaging voor de vier partijen om alle bedrijven samen te laten werken, zegt Leeflang. ,,Maar nu is 80 tot 85 procent van de bedrijven op de Waterlaat aangesloten bij de Energyhub.” Zodra de pilot is getest en er afspraken zijn gemaakt met Enexis, kunnen er meer batterijen geplaatst worden. Dan kunnen alle bedrijven beginnen met stroom delen.
Groter dan Bergeijk
En dat is belangrijk, want de overbelasting van het stroomnet is een groter probleem in Nederland. ,,We hebben hier natuurlijk te maken met de schaalsprong en de vraag bij de bedrijven neemt toe. Als ze dan niet kunnen groeien, betekent dat een stap achteruit voor de regio”, benadrukt Leeflang.
Van Leeuwen heeft er vertrouwen in dat de pilot slaagt en heeft al nieuwe machines besteld. Zo kan het bedrijf in de toekomst hopelijk weer uitbreiden, net als de andere bedrijven op de Waterlaat.