“Hoe kan het toch dat bedrijven onze toppers niet vinden?” Die vraag stellen zowel VSO De Groote Aard in Eersel als de praktijkafdeling van het Pius X-College in Bladel zich vaak. En dat terwijl bedrijven in de Kempen kampen met openstaande vacatures. Bij de speciale Meet & Match die het Kempisch Ondernemers Platform (KOP) donderdag 31 maart samen met de scholen organiseerde bleek dat elkaar ontmoeten en kansen bieden simpelweg een grote stap naar de oplossing is.
Bedrijven begonnen na het eerste uur in de aula van de afdeling praktijkonderwijs van het Pius X-College al in oplossingen te denken en de jongeren vanuit beide opleidingen stapten eind van de middag met een flinke boost aan zelfvertrouwen de deur uit. Zoals leerlinge Nena van het Pius X- College vertelde: “Iedereen heeft kansen nodig, ook wij. Maar als je ze niet krijgt, kan je ook geen kansen pakken.”
Het KOP wil vanuit haar programma KempenTech de verbinding en aansluiting tussen onderwijs en bedrijfsleven verbeteren. Met de Meet & Match events komen leerlingen uit het voortgezet onderwijs, docenten en ondernemers samen om kennis en ervaringen uit te wisselen. Dit keer stonden dus de leerlingen uit het praktijk- en voortgezet speciaal onderwijs centraal.
Zo’n twintig bedrijven melden zich aan om met hen in gesprek te gaan en door leerlingen rondgeleid te worden door de afdeling praktijkonderwijs van het Pius X-College. In totaal waren er ruim 55 deelnemers, en dat leverde na de introductie en rondleiding aan de zeven tafels geanimeerde gesprekken op. Leerlingen stonden centraal en kregen de kans hun ervaringen te delen. Stellingen als ‘In de Kempen kan je alleen werken met een mbo-opleiding’ of ‘Als bedrijf weet ik nu goed wat je in het praktijkonderwijs leert’ hielpen de gesprekken op gang.
Het persoonlijke, kleinschalige karakter van de gesprekken zorgde ervoor dat de leerlingen volop aan het woord kwamen, en bij de afsluiting zelfs voor de hele groep hun ervaringen deelden. Ondernemers deelden ook tips. Karin Reijrink van het gelijknamige bedrijf in staalconstructie vertelde: “Jongeren moeten weten dat er ook jeugd in onze bedrijven werkt. Wij hebben onze jonge medewerkers bijvoorbeeld mooi en stoer op de foto gezet bij projecten waar ze aan meegewerkt hebben en delen die flyer uit.”
Sommige technische bedrijven wilden de jongeren meteen een stageplaats aanbieden, maar bleken toch wat eerder in beeld te moeten komen.” Wij wilden allemaal met ze samenwerken, maar ze gaan de horeca in. Helaas voor ons,” verzuchtten meerdere ondernemers. Goed nieuws daarentegen voor Center Parcs, dat aangaf eventuele vervoersproblemen op te kunnen lossen met hun busjes die toch al door de Kempen rijden. En Cor van de Ven van Vencomatic gaf een leerlinge mee: “Met zo’n aanstekelijk karakter wil iedereen met jou samenwerken.”
Zowel Pius X-College als De Groote Aard deelden in een korte presentatie de mogelijkheden voor bedrijven om ondersteuning te krijgen bij het aannemen van de praktische stagiaires of later in een baan. Ook vertelden ze wat voor certificaten de leerlingen kunnen halen. Denise Davids van Roosen Industries gaf aan dat het voor hen voor de bijeenkomst nog niet helemaal duidelijk was wat de leerlingen leren, en ze nu een beter beeld heeft. “Leerlingen moeten eerder in onze bedrijven komen om te zien wat we doen en wat zij bij ons kunnen doen.”
Positieve ervaringen delen
Techniek is immers zo breed, dat kan je alleen zien en ervaren op de werkvloer. Robin van de Brande van het gelijknamige metaalbedrijf: “Als je wilt leren, is alles te leren. Op school leer je niet wat je hier in de praktijk bij ons leert.” Hij heeft inmiddels meerdere medewerkers aan het werk die vanuit het praktijkonderwijs komen en kon volop positieve ervaringen delen.
Een mbo-opleiding als startkwalificatie blijkt trouwens zeker niet voor iedereen een must, vinden zowel de bedrijven als de leerlingen. Lotje: “Als je doet waar je goed in bent, dan kom je er wel!” En ook Dirk heeft dat vertrouwen: “Stages zijn soms een betere leerschool dan een mbo-opleiding. Ik vond het heel leuk om alles eens uit te mogen leggen aan bedrijven. Als praktijkschoolleerlingen beginnen we meteen in de praktijk. Bij het vmbo doe je dat pas op het eind. Daar hebben wij dus een voordeel voor bedrijven!” Jody tipte bedrijven dat ‘jullie het gewoon moeten proberen, in plaats van te denken vanuit vooroordelen’.
Nieuwe video met praktijktoppers
En die vooroordelen pakken de scholen en het KOP ook aan met de lancering van een video over de talenten uit het praktijk- en voortgezet speciaal onderwijs. Hierin vertellen Ventilair, Van de Brande metaal en Brainport Assembly hoe zij kansen geven en ervaren hoeveel meerwaarde de praktijkgeschoolde collega’s brengen. Uiteraard komen ook de jongeren en medewerkers zelf aan het woord. Zoals Anne van Ventilair in de video zegt: “Toen ik hier begon dacht ik: ‘Wat moeten ze met iemand als ik?’. Maar nu probeer ik hier dingen die ik eerst niet kon, en nu wel. Dan ben ik trots op mezelf, dat ik zó ben gegroeid en het zo ver heb geschopt hier!”
Bekijk ook de video over het praktijktalent in Kempische bedrijven: Praktijktalent in beeld brengen bij Kempische bedrijven. En wil je meer weten over samenwerken met het onderwijs? Neem contact op met Nicole Zewald (nzewald@kempenkind.nl) van VSO De Groote Aard of Marja van der Poort (m.vanderpoort@piusx-college.nl)van de praktijkafdeling van het Pius X-College, of Fleur Besters (fleur@hetkop.nl) van het KOP.